2989 5592 maria@tidtilliv.dk

Vil du være med til hjernegymnastik?

Litteraturen er noget af det mest fantastiske, til at holde gang i de små grå. Den kan skabe en verden med højt til loftet og hvor alle ting kan ske.

Selv har jeg været en læsehest det meste af mit liv både privat og professionelt. For mig skaber bøgerne et frirum, et rum hvor jeg kan rejse med ind i Tolkiens fantastiske univers, blive klogere på Nelson Mandela eller Hildegard og religionens betydning i middelalderen etc. Det er kun fantasien der sætter grænser.

I artiklen Sarah og Torben er bogvenner: Vi har så meget at snakke om fra Kristeligt Dagblad 16/2-16 fortæller Sarah:

”Da min mand og jeg var unge, var vi interesserede i politik, kunst og alting. Men så gik der mange år med sygdom, hvor vi holdt avis, men vi kom ikke rigtigt ud. Da jeg blev alene, havde jeg ikke de samme kræfter som før, og det er svært at følge med. Jeg kom bagud med mange ting, og der foregik ikke meget intellektuelt,” siger Sarah Dahl og forklarer, hvordan en brækket hofte i dag gør, at hun er dårligt gående og ikke tør køre med bus for at komme til for eksempel biblioteket.

Læs artiklen her

Mange ældre oplever som Sarah, at alderdommen medfører nogle skavanker, som kan gøre visse dele af livet lidt mere besværligt. Så som at komme ud af døren alene og i dette tilfælde løfte tunge bøger.

En af grundene til, at jeg startede Tid Til Liv, var netop fordi jeg gerne vil være med til at afhjælpe nogle af de forhindringer som ældre eller handikappede kan opleve i deres hverdag. Jeg vil gerne gøre mit til, at deres hverdag kommer til at indeholde nogle af de ting, som de har været vant til at lave og som giver indhold i deres liv.

Ikke nok med at litteraturen er god hjernegymnastik, så tæller det sociale samvær, der opstår når man mødes og taler om litteraturen, lige så tungt på vægten. Ny forskning tyder på at ensomhed og mangel på sociale relationer, kan medføre sygdomme og dermed forringelse af helbredet. Vi ved alle, at det f.eks. er hyggeligere at have nogle at spise sammen med, eller at vores humør er bedre efter en god samtale eller en frisk gåtur.

Jeg kan netop både hjælpe med det praktiske, så som at få hentet bøgerne på biblioteket, og samtidig hjælpe med at få lidt mere liv i hverdagen – med samtaler om litteraturen og hvad der ellers rører sig i samfundet og livet.

Det så utrolig vigtigt, at der ikke kun er fokus på det fysiske, men i lige så høj grad på det psykiske og sociale i mødet mellem mennesker indenfor plejesektoren.

Vi er hele mennesker hele livet.

Hilsen Maria